Gratis verzending* Voor bestellingen vanaf €50,-

Morgen in huis* Als u voor 21.30u bestelt

Niet goed geld terug* Bij ontevredenheid

14 dagen retour Tijd om na te denken

  • 1. Welke koffiedranken drinkt u het liefst?
  • 2. Moet de koffie automatisch bereid kunnen worden?
  • « Terug naar vorige vraag
  • 3. Hoeveel koffie drinkt uw huishouden per dag?
  • « Terug naar vorige vraag

Cappuccino

De cappuccino is een van de meest gedronken koffiedranken in de wereld. Cappuccino en latte dranken worden gemaakt met espresso en melk. Het verschil tussen de twee? Bij de cappuccino ligt er een dikke laag “droog” schuim op de espresso (dit wordt gemaakt met behulp van stoom). Dit melkschuim, of "macroschuim" heeft ongeveer twee keer het volume van de oorspronkelijke melk. Het schuim is licht, bevat veel lucht en heeft grotere luchtbelletjes dan melk gestoomd voor latte dranken. In een caffé latte wordt de melk gestoomd in twee stappen: licht opschuimen en mixen. Hierdoor ontstaat een dikker, zwaarder soort melkschuim, ook wel “microfoam” genoemd. Beide dranken kunnen naar smaak besprenkelt worden met nootmuskaat, cacao of kaneel.

Bereiding

Voor een cappuccino wordt er melk (60 ml) en een enkel of een half shot espresso (30 ml) gebruikt. Eerst wordt de melk opgeschuimd, ongeveer tot het is verdubbeld in volume. Gebruik hiervoor bij voorkeur een volle of tenminste een halfvolle melk. Voor het opschuimen of opkloppen van de melk zijn meerdere technieken te gebruiken. Wilt u thuis perfect melkschuim bereiden? Lees dan onderstaande tips.

Garde/melkklopper

Het is mogelijk melkschuim te maken door het te verwarmen in een pannetje en op te kloppen met een garde. Doe hiervoor wat melk in de pan (ongeveer 60 ml per cappuccino). Verwarm de pan op laag vuur, zodra de melk begint te sissen of borrelen draait u het vuur nog lager. Begin nu met het kloppen van de melk, doe dit totdat de bubbels in het melk verdwijnen. Haal nu de pan van het vuur en klop nog even door, net zolang tot het schuim wederom is verdubbeld in volume. Zo is het melkschuim klaar voor gebruik.

Volautomatisch

Er zijn uiteraard koffiemachines die het melkschuim, en zodoende cappuccino's en latte's geheel automatisch bereiden. Deze machines zijn uitgerust met een uitneembaar melkreservoir, deze is te bewaren in de koelkast. Bij gebruik zuigt de machine de melk aan via een pompsysteem en een (vaak additionele) boiler stoomt de melk vervolgens op.

Stoompijpje

Voor het mooiste resultaat gebruikt u het stoompijpje op uw espressomachine. Bovendien is dit een van de snelste manieren om melkschuim te maken. Eerst zet u de machine aan, draai de stoompijp 15 seconden open zodat deze kan opwarmen, dit is een mooie gelegenheid uw koffiekop voor te verwarmen. Draai de knop weer terug.

Dan houdt u een halfvol melkkannetje onder het stoompijpje, zorg ervoor dat het pijpje zo´n 1,5 cm in de melk steekt. Draai nu het stoomventiel helemaal open en schuim de melk ongeveer 10 seconden, beweeg het kannetje subtiel tijdens het stomen. Let bij het stomen goed op het geluid: het moet klinken alsof u papier aan het scheuren bent. Vervolgens wordt het melkschuim uitgegoten over de espresso.

Zodra het melkschuim klaar is kan deze worden uitgeschonken over de reeds bereide espresso. De cappuccino kan nog worden besprenkeld met wat cacaopoeder, let er wel op dat het melkschuim hierdoor sneller oplost!