Gratis verzending* Voor bestellingen vanaf €50,-

Morgen in huis* Als u voor 21.30u bestelt

Niet goed geld terug* Bij ontevredenheid

14 dagen retour Tijd om na te denken

  • 1. Welke koffiedranken drinkt u het liefst?
  • 2. Moet de koffie automatisch bereid kunnen worden?
  • « Terug naar vorige vraag
  • 3. Hoeveel koffie drinkt uw huishouden per dag?
  • « Terug naar vorige vraag

Macchiato

De latte macchiato geniet in Nederland inmiddels veel populariteit. Dit is te danken aan de opkomst van koffiezaken als Starbucks, maar natuurlijk ook door de ontwikkeling in koffiemachines voor de consument. Het is met de geavanceerde technieken van tegenwoordig eenvoudig mogelijk om heerlijke latte macchiato's te maken met uw eigen espressomachine.

Maar ook zonder een prijzige volautomaat is het mogelijk een heerlijke latte macchiato te maken. We geven u de informatie en wat bruikbare tips.

Bereiding

Voor een latte macchiato wordt er melk (140 ml) en een enkel of een half shot espresso (30 ml) gebruikt. Eerst wordt de melk opgeschuimd, ruwweg tot het is verdubbeld in volume. Gebruik hiervoor bij voorkeur een volle of tenminste een halfvolle melk. Voor het opschuimen of opkloppen van de melk zijn meerdere technieken te gebruiken.

Melkklopper/garde

Het is mogelijk melkschuim te maken door het te verwarmen in een pannetje en op te kloppen met een garde. Doe hiervoor wat melk in de pan (ongeveer 140 ml per macchiato). Verwarm de pan op laag vuur, zodra de melk begint te sissen of borrelen draait u het vuur nog lager. Begin nu met het kloppen van de melk, doe dit totdat de bubbels in het melk verdwijnen. Haal nu de pan van het vuur en klop nog even door, net zolang tot het schuim wederom is verdubbeld in volume. Zo is het melkschuim klaar voor gebruik.

Stoompijpje

Voor het mooiste resultaat gebruikt u het stoompijpje op uw espressomachine. Bovendien is dit een van de snelste manieren om melkschuim te maken. Door tijdens het verwarmen het stoompijpje vlakonder het oppervlak te houden, komt er genoeg lucht bij om mooi “droog” schuim te maken. Let bij het stomen goed op het geluid: het moet klinken alsof u papier aan het scheuren bent. Vervolgens wordt het melkschuim uitgegoten over de espresso. Voor het mooiste resultaat gebruikt u het stoompijpje op uw espressomachine. Bovendien is dit een van de snelste manieren om melkschuim te maken.

Volautomatisch

Natuurlijk zijn er koffiemachines die het melkschuim, en zodoende cappuccino's en latte's geheel automatisch bereiden. Deze machines zijn voorzien van een uitneembaar melkreservoir die te bewaren is in de koelkast. Bij gebruik zuigt de machine de melk aan via een pompsysteem en een (vaak additionele) boiler stoomt de melk vervolgens op. De volautomaten die beschikken over deze functionaliteit zijn vaak flink aan de prijs, bekijk hier een greep uit het assortiment luxe espressomachines.

Het melkschuim voor een macchiato wordt in feite op dezelfde manier gemaakt als voor een cappuccino. Het verschil zit in het inschenken van de drank. Eerst wordt de melk langzaam in een groot, doorzichtig glas geschonken. Vervolgens wordt de espresso traag in het midden van het melkschuim gegoten. Dit zorgt voor een mooi effect, het kleurverloop tussen van de verschillende ingrediënten wordt nu heel mooi zichtbaar.