U staat op het punt een koffiemachine te kopen, maar waar moet u nou precies op letten? Verschillende machines hanteren verschillende systemen en de prijzen lopen sterk uiteen. Door het beantwoorden van een aantal simpele vragen krijgt u snel een beter beeld bij de koffiemachine die goed bij u past. Leer alles over de systemen, de mogelijkheden en de functionaliteiten zodat u de perfecte koffiemachine voor thuis vindt!

Wat voor koffiedranken drinkt u het liefst?
Houd u van op melk gebaseerde dranken zoals cappuccino's en latté's? Of geeft u de voorkeur aan echte espresso en reguliere koffie? Wanneer u als doorgewinterde koffiefanaat de mooiste smaak mee wilt geven aan uw espresso's, dan moet u vooral zoeken naar een koffiemachine met functies die de smaak tijdens het extractieproces maximaliseren. Zo zijn er machines met de optie 'voorbesprenkeling'. Dit zorgt ervoor dat de koffiegemalen vlak voor de extractie worden besprenkeld met water. Hierdoor komen alle smaken en aroma's vrij waardoor uw espresso een fantastische en rijke smaak mee krijgt. Kijk bijvoorbeeld ook naar de beschikbare maalstanden van de (eventueel ingebouwde) bonenmaler. Hoe fijner de bonen worden gemalen, des te krachtiger van smaak de koffie wordt. Biedt uw machine tevens de mogelijkheid zelf de waterdosering te kunnen bepalen, dan heeft u optimale controle over de uiteindelijke smaak van uw koffie.

Geeft u echter de voorkeur aan bijvoorbeeld cappuccino's, dan zijn bovenstaande functies minder belangrijk. De melk die wordt toegevoegd aan cappuccino's en latté's verdoezelen immers de ware smaak van de koffie. Denk hier goed over na vóór de aanschaf van uw koffiemachine. Het is zonde te betalen voor functies die u zelden zal gebruiken.

Volautomatisch kopen of niet?
De volautomatische koffiemachines met bonen zijn op dit moment razend populair. Met een simpele druk op de knop worden de koffiebonen gemalen en begint de extractie. Na luttele seconden staat de drank naar keuze voor u klaar. Veel van deze espressomachines beschikken tevens over een volautomatisch ontkalking -en reinigingsprogramma, zo heeft u ook hier geen omkijken meer naar. Erg gemakkelijk, maar hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Vindt u het automatische aspect minder belangrijk, dan kunt u eens kijken naar het aanbod halfautomaten. Het enige nadeel van een halfautomaat is dat het veel handelingen vereist voordat u kunt genieten van uw espresso. Bonen moeten worden gemalen in een aparte bonenmaler (houd hier rekening mee, prijzen voor goede bonenmalers kunnen flink oplopen), vervolgens moeten de koffiegemalen worden aangetampt in de portafilter waarna de extractie kan beginnen. Tot slot kunt u ook nog kiezen voor een zijstraat; een Nespressomachine of een Koffiepadmachine. Deze apparaten bieden uw tevens het gemak van een volautomaat; plaats een capsule in de machine, druk op de knop en... genieten maar. Bovendien zijn Nespresso machines en de Senseo Sarista erg voordelig in de aanschaf, helaas zijn de capsules wel aan de prijs.

Hoe veel koffie wordt er gedronken binnen uw huishouden?
En hoeveel mensen binnen uw huishouden drinken koffie? Bent u alleen, dan kan een halfautomatische koffiemachine volstaan. Zoals gezegd kost het wat meer moeite om uw espresso te bereiden, maar dit is minder storend als u niet gek veel koffie drinkt. Zijn er echter veel mensen in uw huishouden die graag koffie drinken, dan is een volautomaat toch een stuk handiger. De hoeveelheid koffie is tevens belangrijk in acht te nemen als we kijken naar de kosten. Zo kost een kopje koffie uit een koffiemachine met bonen rond de €0,09, een Nespressootje kost al snel €0,35. Vooral bij grotere consumptie kan dit flink mee gaan wegen.

Hoeveel ruimte heeft u voor uw koffiemachine?
Ook erg belangrijk, u moet het apparaat natuurlijk wel ergens kwijt kunnen! De formaten van koffiemachines lopen sterk uiteen. De compacte halfautomaat is ongeveer 25 centimeter breed. Volautomaten zijn doorgaans een stuk groter, denk hierbij aan een breedte van een centimeter of 40.

Wat bent u kwijt?
Uiteraard zijn de maximale kosten voor uw aanschaf vaak leidend bij het uitzoeken van een koffiemachine. Heeft u reeds een bedrag in uw hoofd, filter dan op eenvoudige wijze het aanbod op prijs via de navigatie aan de linkerzijde. Vergelijk alle aanbieders, prijzen kunnen sterk uiteenlopen. We raden u aan meerdere verkooppunten te raadplegen voor advies en allicht een financieel voordeeltje! Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met bovenstaande tips. Onthoud vooral dat de beste koffiemachine niet de duurste hoeft te zijn. Wij wensen u vooral veel plezier bij het uitzoeken en kopen van uw eigen koffiemachine!