Over de hele wereld worden er verschillende soorten koffie gedronken, er kan eindeloos kan worden gevarieerd met de bereiding, ingrediënten en toevoegingen om tot heerlijke latte's en cappuccino’s te komen. Echter, de kracht achter ook déze dranken is een rijke en smaakvolle koffie of espresso. In de zoektocht naar de perfecte koffie bewapenen we u graag met een aantal handige tips.

Het koffiezetapparaat
In de basis kunnen we koffiemachines onderverdelen op basis van het zetsysteem;

 • Volautomaten; dit is een koffiezetapparaat met een reservoir voor verse bonen. Sommige volautomaten bereiden ook melkdranken automatisch.
 • Halfautomaten; traditionele espresso, te bereiden met een piston. Optimale invloed op smaak maar heeft geen integrale bonenmaler.
 • Portiemachines; hieronder scharen we Senseo, Nespresso -en Dolce Gusto apparaten. Automatische bereiding maar geen echte espresso.
 • Koffiezetapparaten met filter; dit zijn de traditionele koffiezetapparaten zoals we deze al jaren kennen, Handig aan deze wijze van koffie maken is de makkelijke dosering van gemalen koffie.
 • De bonen
  Na het koffiezetapparaat komen de bonen, deze zijn zeer belangrijk als het gaat om het bereiden van een lekkere espresso of lungo. Het kopen van uw bonen in de supermarkt, speciaalzaak of op internet is dan ook een serieuze zaak. Het kiezen van de juiste bonen is eigenlijk vaak net zo lastig als de aanschaf van het juiste koffiezetapparaat. Er zijn in grote lijnen twee soorten koffiebonen; de robustaboon en de arabicaboon. Hoewel de eerstgenoemde ruim 80% van koffieproductie beslaat, is de arabicaboon kwalitatief beter. De robustaboon heeft de neiging een bittere en minder complexe smaak mee te geven aan de koffie. Waar u zelf ook de voorkeur aan geeft, verse bonen geven altijd de beste koffie als resultaat. Meer weten over espressobonen? Klik dan hier..

  De extractie
  De espresso wordt gemaakt door de koffie gecomprimeerd in een dichte "puck" (de portafilter) te tampen. Vervolgens wordt er warm water (ongeveer 90-93 graden celcius) door de portafilter gedrukt onder hoge druk (tussen 9 en 15 bar). Dit proces moet tussen de 25 en 30 seconden duren, zodat het water lang genoeg in contact is met de koffie. Wanneer dit proces langer dan 30 seconden duurt zal de espresso een verbrande smaak meekrijgen. Let er dus op dat de extractietijd juist is afgesteld.

  In onze koopgids vindt u meer uitgebreide artikelen en advies over koffiezetapparaten en bonen.