Veilig betalen

Betaalmogelijkheden

Home Zo maakt u de perfecte koffie.

Zo maakt u de perfecte koffie.

uw bedrijf aanmelden

Hanteer deze drie handige vuistregels en geniet altijd van de perfecte kop koffie.

1- Zorg ervoor dat het espresso-apparaat goed schoon is.
Een schone koffiemachine is onwijs belangrijk voor een langere levensduur maar het zal de smaak van de koffie ook ten goede komen. Na elke zetbeurt blijven er koffieresten en vrijgekomen oliën achter in de leidingen, de zetgroep en overige onderdelen van het espresso-apparaat. Wanneer koffiegemalen achter blijven in het apparaat kan dit ontbinden en gaan rotten. Een vuil apparaat zal er niet voor zorgen dat u ziek wordt, maar de koffie zal toch een vreemde smaak meekrijgen. Veel espresso-apparaten zijn tegenwoordig voorzien van een automatisch reinigingsprogramma, u voegt simpelweg een schoonmaaktabletje toe en de machine doet het werk. Wanneer uw espresso-apparaat met de hand moet worden gereinigd zorg er dan voor dat u niet te veel zeep gebruikt. Spoel de onderdelen af met lauwwarm water en laat deze even drogen. Let erop dat de zetgroep zeker 1 keer per week moet worden schoongespoeld.

2- Gebruik schoon en gefilterd water
Kraanwater is rijk aan mineralen, bacteriën en kalk. Omdat koffie voor 99% uit water bestaat is het dus van essentieel belang stil te staan bij het te gebruiken water. Met name kalk kan de smaak van de koffie behoorlijk beïnvloeden. Bovendien komt kalkaanslag de levensduur van uw espresso-apparaat niet ten goede. Gelukkig is het kraanwater in Nederland ontzetten schoon. Het bevat weinig kalk en er wordt geen chloor gebruikt om het schoon te houden. Zodoende is een waterfilter ook niet vereist, zolang u het espresso-apparaat maar eens in de 2 tot 4 maanden ontkalkt. Nu kan het zo zijn dat u bijvoorbeeld een Nespresso-apparaat in de caravan hebt staan om te gebruiken wanneer u op reis bent. Water is in het buitenland vaak van mindere kwaliteit. U kunt dan overwegen om water uit een fles te gebruiken voor de bereiding van uw koffie.

3- Gebruik verse bonen
Deze vlieger gaat helaas niet op voor de Nespressoliefhebbers onder ons. De bonen zijn immers al gemalen en per portie verpakt. Dit is direct het grote voordeel van bijvoorbeeld volautomaten. Vlak voor de extractie worden de koffiebonen vers gemalen. De koffiegemalen landen in de zetgroep en er wordt binnen enkele seconden een heerlijke verse kop koffie of espresso bereidt. Maar wat voor soort bonen zijn nu ideaal? Het is lastig hier een eenduidig antwoord op te geven. Smaken verschillen immers. Er zijn in grote lijnen twee soorten koffiebonen; de robustaboon en de arabicaboon. Hoewel de eerstgenoemde ruim 80% van koffieproductie beslaat, is de arabicaboon kwalitatief beter. De robustaboon heeft de neiging een bittere en minder complexe smaak mee te geven aan de koffie.
Waar u zelf ook de voorkeur aan geeft, verse bonen geven altijd de beste koffie als resultaat. Meer weten over espressobonen? Klik dan hier.