Gratis verzending* Voor bestellingen vanaf €50,-

Morgen in huis* Als u voor 21.30u bestelt

Niet goed geld terug* Bij ontevredenheid

14 dagen retour Tijd om na te denken

  • 1. Welke koffiedranken drinkt u het liefst?
  • 2. Moet de koffie automatisch bereid kunnen worden?
  • « Terug naar vorige vraag
  • 3. Hoeveel koffie drinkt uw huishouden per dag?
  • « Terug naar vorige vraag

Robustabonen

Robusta-koffie groeide van oorsprong in Afrika rondom de evenaar tussen 10° Noord- en Zuiderbreedte van de Westkust tot Oeganda. Bij een natuurlijke groei wordt een kleine boom gevormd. Voor de teelt van de bonen wordt er echter sterk gesnoeid om de boom meer in een struikvorm te krijgen en te houden. Bestel uw koffiebonen hier.

Er zijn verschillende soorten koffiebonen, de belangrijkste en meest bekende zijn de Arabica- en de Robustabonen. Arabicabonen worden gezien als kwalitatief betere bonen, ze geven de koffie een intensere en vollere smaak mee. Robustabonen neigen de koffie een bittere, minder complexe smaak mee te geven en genieten daarom zelden de voorkeur bij koffieliefhebbers. Maar waarom worden deze bonen dan überhaupt geteelt? Hier zijn meerdere redenen voor, allereerst is er de financiele drijfveer die boeren ertoe aanzet voor robusta te kiezen. Robustaplanten produceren de eerste bonen na twee tot drie jaar nadat ze zijn geplant. Arabicaplanten daarentegen kunnen hier vier of vijf jaar over doen. In acht houdend dat de prijzen van koffie zeer sterk kunnen fluctueren, kan het interessant zijn voor boeren om hier snel op in te spelen door Robustabonen te kweken.

Daarnaast is het zo dat robustaplanten stevigere planten zijn die onder meerdere, strengere weersomstandigheden kunnen worden gekweekt. De planten kunnen beter tegen de kou en groeien op meerdere hoogtes. Dit terwijl de Arabicaplant enkel groeit op enorme hoogtes variërend van 800 tot 2.000 boven de zeespiegel.

De vrucht van de koffieplant is een steenvrucht. Elke vrucht bevat twee zaadjes, de koffiebonen. Doordat de twee zaadjes bij het rijpen tegen elkaar aandrukken ontstaat de karakteristieke vorm. De robustabonen groeien momenteel in veel Afrikaanse landen zoals Kameroen, Nigeria en Uganda. Bestel uw koffiebonen hier.